In de voorjaarseditie van het Master Magazine gingen we langs in Marknesse bij Lambert van Benthem, mede-eigenaar van loonbedrijf L. van Benthem V.O.F. Een bijzonder bezoek, aangezien het bedrijf al 30 jaar een trouwe Veenhuis gebruiker is. Samen met Lambert en zijn vrouw Idette van Benthem blikken we terug op de afgelopen 30 jaar en kijken we naar de toekomst van het familiebedrijf.
Hoe het allemaal begon
Lambert is begonnen in een maatschap met zijn broer. Samen runden zij een melkveehouderij. Omdat het bedrijf te klein bleek voor twee man, is Lambert verder gaan kijken om een neventak op te zetten. ‘Toen gingen we wat verder om ons heen kijken en zagen we dat er vraag was naar het injecteren van mest’, vertelt Lambert. Hij vervolgt: ‘In 1994 hebben we onze eerste Veenhuisbemester gekocht. De bemester werd ingezet in combinatie met een 6-kuubs tank. Zo zijn we destijds de boer op gegaan en zo is het dus eigenlijk ontstaan’. Van het een kwam het ander en al snel moest er een grotere tank komen, uiteraard van Veenhuis. Later kwam er nog een Veenhuis mesttank bij en zo groeide het bedrijf beetje bij beetje.
Niet alleen het bedrijf groeide, maar ook de omvang van de mesttanks waarmee gewerkt werd. Na de 6-kuubs tank, werd er ook een 8-kuubs Veenhuis Hondegang tank aangeschaft. ‘Toen was het hek van de dam, lacht Lambert’. Hij vervolgt: ‘Het ging steeds gekker. We gingen vaker en verder van huis af en op gegeven moment hield ik me alleen nog maar bezig met het loonwerk’. In 2002 zijn Lambert en Idette verhuisd naar een andere locatie, waar zij het loonbedrijf verder voortzetten. In 2008 is het bedrijf begonnen met sleepslangbemesting, waar de Veenhuis Mesthaspel, de voorloper van de huidige Veenhuis Rotomax, voor is aangeschaft. ‘In 2016 hebben we de Veenhuis Mesthaspel ingeruild voor onze eerste Veenhuis sleepslangbemester’, vertelt Idette. Lambert voegt daar aan toe: ‘Nu hebben we die bemester ingeruild voor de nieuwste Veenhuis Fullject X1200’. Het bedrijf heeft al met al heel wat Veenhuis-machines gekend.
Ook een van de eerste Veenhuis Combi 2000 opraapwagens die op de markt kwam, was te vinden op het bedrijf. ‘De wagen gebruikten we eerst op de boerderij en is later meegegaan naar onze nieuwe locatie. Daar werd de machine ingezet voor het loonwerk’, vertelt Lambert. Later zijn er zelfs nog een tweede en derde Veenhuis Combi 2000 opraapwagen aangeschaft, deze is nog altijd in gebruik.
In het huwelijksb…tankje stappen
Doordat er in een steeds kortere tijd meer mest op het land gebracht moest worden, besloten Lambert en Idette om een Premium Tandem 15.800 met schuifas en drukwisselsysteem aan te schaffen. ‘Toen wij 10 jaar getrouwd waren, had ik geregeld met de vertegenwoordiger van Veenhuis dat de nieuwe tank dan zou komen, als huwelijkscadeautje’, vertelt Idette met een grote glimlach. ‘Dat was een mooi cadeautje’, vervolgt Lambert al lachend. De mesttank wordt nu dan ook nog steeds gebruikt tijdens het mestseizoen.
De appel valt niet ver van de boom
Loonbedrijf L. van Benthem V.O.F. is een echt familiebedrijf. ‘In 2002 zijn we een vennootschap onder firma aangegaan’, vertelt Idette. Vanaf toen zijn ze het bedrijf samen gaan opbouwen. Lambert is vaak op pad om de handel binnen te halen en samen met Idette maakt hij ’s avonds de planning rond voor de komende periode. Idette is verantwoordelijk voor de boekhouding en de facturering van het bedrijf. ‘Als de jongens pech hebben, spring ik ook wel eens op de servicebus en breng ik olie of onderdelen. Ik ben ook wel de nooddienst’, lacht Idette.
Samen hebben Idette en Lambert 4 zoons, die alle 4 een rol hebben binnen het bedrijf. ‘We doen het met elkaar, we zijn echt een familiebedrijf’, vertelt Lambert vol trots. De oudste zoon zit al twee jaar bij de V.O.F. De tweede en derde zoon werken sinds een paar jaar ook volop mee in het bedrijf. ‘Op hun 15e zaten ze al op de balenpers en met 16 werkten ze al met de sleepslangbemester.’, vult Lambert aan. Daar haakt Idette op in: ‘Ze mochten toen natuurlijk nog niet de weg op met de trekker, het eerste stukje reed ik dan en in het land namen ze het stuur weer over’. Het loonwerkersbloed stroomt ook bij de jongste
al door de aderen. ‘Hij zit nog op school, maar helpt in de vakanties en na school ook al veel mee’, vertelt Lambert. Het onderhoud van de machines doen ze zoveel mogelijk zelf, samen met hun vier zoons en medewerkers in de eigen werkplaats. ‘De kennis hebben we in huis, zo kunnen we altijd doorgaan en staan we niet gauw stil’, legt Lambert uit.
De kracht van samenwerken
Eerder kocht men de machines rechtstreeks bij Veenhuis, nu verloopt de verkoop via de Veenhuis key-dealer GroeNoord. ‘Dit was in het begin wat wennen, maar we zijn er nu prima tevreden over’, vertelt Lambert. ‘De vertegenwoordiger van GroeNoord kennen we al langer , dit helpt natuurlijk wel mee’, vertelt Lambert. ‘Wat wel mooi is, is dat je altijd terecht kan bij SVgroup wanneer er vragen zijn. Nauwe contacten, dat werkt toch het mooiste’, vult hij daarop aan. ‘Ik ben al langer trouw aan Veenhuis, dan aan mijn eigen vrouw’, vertelt Lambert hard lachend. ‘We hebben eigenlijk nog nooit wat anders gehad en staan achter het product. Als het niet goed is, dan komt het gewoon goed’, vult hij daarop aan. ‘Je hoort wel eens verhalen in de markt en dan denk ik ‘dat zou bij een Veenhuis niet voorkomen’. Er is weleens een uitstapje gemaakt met een ander merk, maar we vallen uiteindelijk altijd weer terug op het Veenhuis’, vertelt Lambert. ‘Er komt hier niet gauw wat anders op de dam te staan’, voegt hij daar aan toe.
Inspelen op de veranderende sector
Dat er veranderingen zijn in de markt, is duidelijk. De familie ziet dit niet als negatief maar juist als een uitdaging. ‘De wet- en regelgeving verandert continu en het vinden van goede medewerkers is steeds lastiger. Dit merk je ook bij de collega-loonwerkers, legt Lambert uit. ‘Onze kracht is dat we door mond-tot-mondreclame door de jaren heen een goede naam hebben opgebouwd. Hierdoor timmeren we aardig aan de weg’. Omdat het bedrijf blijft vernieuwen en blijft inspelen op de markt weten klanten ons steeds meer te vinden. ‘De komst van de Veenhuis Mesthaspel heeft ons op de kaart gezet, omdat we het anders deden dan anderen’, vertelt Lambert.
Ook verandert de techniek steeds meer door innovaties. De volgende generatie van Loonbedrijf L. van Benthem V.O.F. pakt bijvoorbeeld ook het inzetten van de NIRsensoren op. ‘Dit wordt in de toekomst steeds belangrijker, juist omdat er sprake is van continu veranderende en strengere wet- en regelgeving in Nederland’, geeft Lambert aan. Door de jaren heen heeft de familie al verschillende overnames van loonbedrijven gedaan, om te blijven groeien. ‘Wellicht dat er in de toekomst nog wat op ons pad komt, maar wat wij belangrijk vinden is dat we in de toekomst blijven bouwen aan onze klantenkring en ons blijven vernieuwen. We zijn trots op wat we hebben opgebouwd samen met onze jongens’, vertellen Lambert en Idette tot slot. ■