In de vorige editie van ons Master Magazine stond het verhaal van Loonbedrijf G. Bunnik. We spraken met René Bunnik, eigenaar van het familiebedrijf in Bodegraven. Hij vertelt over zijn familiebedrijf, de ervaringen met de machines van SVgroup en over de toekomstvisie die hij heeft met zijn bedrijf.
Loonbedrijf G. Bunnik: Ruim 40 jaar actief in het loonwerk en grondverzet
Onder de rook van Utrecht ligt het dorp Bodegraven, waar het Loon- en grondverzet bedrijf G. Bunnik gevestigd is. Het loonbedrijf is al jarenlang gebruiker van Schuitemaker en Veenhuis machines. René Bunnik heeft in 2019 het stokje overgenomen van zijn vader en heeft sindsdien de dagelijkse leiding over het bedrijf. Samen met zijn vrouw en 20 medewerkers staan zij dag en nacht klaar voor hun klanten.
Ruim 40 jaar actief in de sector
Het bedrijf is opgericht in 1980 door de vader van René Bunnik en in 2020 vierden zij het 40-jarig bestaan van de onderneming. ‘Vroeger waren we vooral gefocust op agrarisch gebied, de laatste 20 jaar is het 50/50 geworden. 50% agrarisch en 50% grondverzet’, vertelt René. De passie voor het loonwerkers vak is er al vroeg ingeslopen. René heeft het loon- en grondverzet bedrijf in 2019 overgenomen van zijn vader. ‘Mijn vader is 71 en helpt nog bijna dagelijks mee op het bedrijf, toevallig zit hij vandaag nog weer op de mesttrailer’, lacht Bunnik. Ook de vrouw van René helpt mee binnen het bedrijf, zij doet de financiële administratie. ‘We zijn een echt familiebedrijf’, vertelt René trots.
Zo vader, zo zoon
Zowel de vader van René als hij zelf wonen bij het bedrijf. Samen met zijn vrouw heeft René vier zoons van 4, 7, 10 & 12 jaar oud, waar hij de liefde voor het vak op overdraagt. Ze zijn dan ook regelmatig te vinden op het terrein om te helpen. ‘Af en toe zitten ze op de heftruck, op een kraantje of zitten ze bij mij op de trekker. Ik probeer ze erbij te betrekken’, vertelt Bunnik. ‘Ze zijn nog jong, we gaan het vanzelf meemaken of ze in de toekomst ook loonwerker willen worden’, vervolgt hij.
De machines van Schuitemaker, Veenhuis & Jan Veenhuis
Op het bedrijf zijn verschillende machines van Schuitemaker, Veenhuis en Jan Veenhuis te vinden. De langste relatie heeft Loonbedrijf G. Bunnik met Schuitemaker. Al ruim 25 jaar wordt er gewerkt met opraapwagens, silagewagens en mesttanks van het merk. Via hun vaste dealer Kraakman is het bedrijf destijds in aanraking gekomen met Schuitemaker. Met Veenhuis kwamen ze na de fusie in aanraking.
Momenteel wordt er gewerkt met drie Rapide 660’s met geijkte weging, een Siwa 200, een Siwa 720, een 4-assige Robusta 340, een 12 kuub Veenhuis Profiline en een Jan Veenhuis zandkipper. Ook beschikt Bunnik over een Veenhuis Quanta pompunit. ‘De machines zijn degelijk, hebben een lage onderhoudsbehoefte en zijn sterk en snel. Het werk gaat altijd door, dan is het fijn dat je werkt met machines waarop je kunt vertrouwen’, vertelt René.
Alle machines op het bedrijf hebben dezelfde kleur: rood. De opraapwagens, silagewagens, de mesttanks achter de trekker en de mesttanks op de vrachtwagen zijn allemaal rood van kleur. ‘Ik vind het mooi als alles strak is en dus bij elkaar past’, lacht René. Op speciaal verzoek is er dan ook een Veenhuis tank gemaakt met rode strepen in plaats van geel. ‘Daardoor past de tank mooi bij de rest van het geheel’, vertelt Bunnik. Op het bedrijf wordt er gereden met John Deere trekkers, deze hebben uiteraard de kleuren groen en geel. Zelfs het logo van Loon- en grondverzet bedrijf G. Bunnik bestaat uit diezelfde kleuren.
Het zijn van een loonwerker, het mooiste wat er is
Op de vraag waar René energie van krijgt antwoordt hij; ‘Het mooie van het vak is dat je bij allerlei soorten klanten komt. Geen dag is hetzelfde’. Hij vervolgt: ‘Als dan alles planning technisch goed in elkaar valt en we volop kunnen draaien, dan krijg ik daar wel energie van’. Zelf springt hij overal bij waar nodig, soms zit René op kantoor en vaak is hij bezig in het veld. ‘Ik spring graag bij voor assistentie, net waar nodig het is, daar ben ik!’, vertelt René. ‘Het is gewoon machtig mooi werk om mest, gras en maïs te rijden.’
Ook van het werken met mensen kan hij genieten. ‘In februari hadden we een jubilaris, een medewerker was 25 jaar bij de zaak. Dat zijn gewoon de leuke dingen’, lacht Bunnik. ‘Wanneer we met alle medewerkers al het werk bij de klanten weer geregeld zien te krijgen en horen dat de klanten tevreden zijn. Dat is gewoon hartstikke mooi,’ vertelt René. ‘We doen het samen’, voegt hij daaraan toe.
Het grasseizoen
We zitten nu midden in het grasseizoen. Op het bedrijf zijn ze druk bezig met balen persen, gras rijden en inkuilen. ‘De voorkeur ligt toch wel bij de grasoogst, dit blijft altijd iets speciaals’, vertelt René. ‘Ook de jongens vinden het mooi als er weer gras gereden kan worden’, vervolgt hij. Tijdens de grasoogst wordt er veel gereden met de Rapide’s en de Siwa’s.
Vooruitzichten richting de toekomst
‘Het zijn roerige tijden in Nederland, agrarisch gezien’, vertelt René. ‘We proberen gewoon vast te houden wat we hebben. Met de wet- en regelgeving in Nederland kun je momenteel geen half jaar vooruitkijken, het verandert voor je het weet’, geeft Bunnik aan. ‘We proberen per vijf jaar te kijken wat we gaan doen, onder andere qua investeringen. Voorlopig denken we in ieder geval dat we in de juiste hoek zitten en dat we hiermee verder kunnen. Gewoon doorgaan!’, vertelt René.
René wil blijven werken met de innovatieve oplossingen van SVgroup. ‘SVgroup levert kwalitatief goede producten en hebben een goede aftersales, dat is belangrijk voor een klant’, geeft hij aan. ‘Als iets goed is, waarom zou je dan veranderen’, voegt René daar nog aan toe. De contacten met de aftersales van SVgroup zijn goed, geeft hij aan. ‘Er zijn korte lijntjes en dat werkt gewoon prettig’. René hoopt dat SVgroup in de toekomst blijven innoveren en met mooie nieuwe producten komt. ■