Voor de herfsteditie van het Master Magazine gingen we langs bij Olminkhof Neede. We spraken met Jeroen Olminkhof, samen met zijn broer André Olminkhof is hij eigenaar van het familiebedrijf dat gevestigd is in het Gelderse Neede. Vol trots en passie vertelt hij over het bedrijf, wat al al ruim 100 jaar bestaat, en hoe zij zich hebben gespecialiseerd in het loonwerk en het grondverzet. Samen met hun medewerkers staan zij dag en nacht klaar voor hun klanten.
klanten.
Olminkhof Neede, toen en nu
Het bedrijf is door de jaren heen doorgegeven van vader op zoon. De geschiedenis begint in 1921 bij de overgrootvader van Jeroen en André, die werd ingehuurd met zijn zeis om sloten uit te maaien. ‘Onze opa, Bernard Olminkhof, nam het bedrijf van hem over. Dat deed hij samen met zijn broer’, vertelt Jeroen. Hij vervolgt: ‘In de jaren ’60 werd het bedrijf opgesplitst in twee vestigingen. Bernard Olminkhof bleef in Neede en zijn broer vestigde zich in Lochem.’ De vestigingen in Neede werd uiteindelijk overgenomen door Hein Olminkhof, de vader van Jeroen en André, en zijn broer Wim. Inmiddels is de vestiging in Lochem opgeheven en bestaat alleen de vestiging in Neede nog. In de jaren ’90 namen de drie zoons van Hein Olminkhof, waaronder Jeroen en André, het bedrijf over. Doordat Wim Olminkhof geen opvolgers had, werden alle aandelen verkocht aan Hein.
Olminkhof Neede telt inmiddels 28 vaste medewerkers en ruim 100 verschillende machines waar mee gewerkt wordt. Net voor de coronatijd bestond het bedrijf 100 jaar. Ter ere van dit jubileum hield het bedrijf afgelopen jaar een open dag met aansluitend een feestavond voor personeel en klanten.
Samen de schouders eronder
De twee broers weten goed wat ze aan elkaar hebben en hebben een goede taakverdeling binnen het bedrijf. André is voornamelijk actief in het veld en wordt ingezet bij verschillende klussen. Ook is hij verantwoordelijk voor de werkplaats en begeleidt hij de stagelopers. Jeroen houdt zich voornamelijk bezig met de administratieve werkzaamheden, zoals de facturatie, calculatie en de planning. ‘Maar als het ergens krap wordt of als er hulp nodig is, dan vlieg ik het kantoor uit en spring ik op een machine’, lacht Olminkhof. Hij vervolgt: ‘Wij vullen elkaar aan, dat maakt ons een goed team.’ Ook de vrouwen van zowel Jeroen als André helpen mee binnen het bedrijf. Zij ondersteunen bij de administratieve werkzaamheden op kantoor.
Teamwork makes the dream work
Het bepalen in welke machines wordt geïnvesteerd doen André en Jeroen altijd met z’n tweeën. ‘Dit gaat altijd wel eerst in overleg met het personeel, dan leggen we eerst eens wat folders op tafel in de kantine. Dan luisteren we goed wat ze ervan vinden en waar behoefte aan is en uiteindelijk nemen we dan een beslissing’, geeft Jeroen aan. Jeroen en André doen veel samen met het personeel, ze vinden het belangrijk dat er een hecht teamgevoel heerst. ‘Afgelopen zomer zijn we bijvoorbeeld samen naar de bedrijfsborrel geweest tijdens het feest in het dorp, dat is gewoon hartstikke gezellig en belangrijk om te doen met elkaar.’ Ook wordt iedere werkweek natuurlijk afgesloten met een vrijdagmiddagborrel.
Van alle markten thuis
Het bedrijf is actief in verschillende sectoren. Zo doen ze veel agrarisch loonwerk, maar werken ze in het grondverzet ook veel samen met bijvoorbeeld Vitens, Leander en andere aannemers uit de buurt. Ook nemen ze veel andere klussen aan, zoals straatwerk en sloopwerk. ‘We komen ook veel bij particulieren en werken samen met hoveniers en tuinders. Daarnaast doen we veel voor de gemeente.’
‘De verhouding tussen het loonwerk en het grondverzet is ongeveer 50/50’, vertelt Jeroen. Hij vervolgt: ‘In de wintertijd is het meer grondverzet en in de lente en zomer speelt het loonwerk een grote rol’.
‘Het mooiste aan ons vak is dat het elke dag verschillend is. We hebben allemaal enthousiaste werknemers die ervoor willen gaan. Dan is het hup, op tijd de klus klaren en weer op naar de volgende klant’, vertelt Jeroen met een glimlach op zijn gezicht.
Dit geldt niet alleen voor doordeweekse dagen, ook in het weekend staat het team klaar voor hun klanten, bijvoorbeeld als de weersomstandigheden ineens omslaan.
De machines van SVgroup
Vanaf het begin is Olminkhof Neede klant bij Jan Veenhuis en VMR (het huidige Veenhuis).
‘Het contact was altijd goed, in overleg alles mogelijk en de machines hebben een lange levensduur’, vertelt Jeroen. Hij vervolgt: ‘Er zijn altijd korte lijntjes met bijvoorbeeld de verkopers, de gemaakte afspraken werden altijd nagekomen en werd er met je mee gedacht’. Op de vraag wat kenmerkend is voor de machines van SVgroup antwoord Jeroen gelijk: ‘Degelijk, kwalitatief en strak in de lak. De machines hebben bijna nooit wat en hebben een lage onderhoudsbehoefte. Eigenlijk hebben we nog nooit problemen gehad.’
Op het bedrijf zijn meerdere kippers en haakarmen van Jan Veenhuis te vinden. Ook wordt er gewerkt met Veenhuis silagewagens, Veenhuis transporttanks en tot voor kort nog met Veenhuis kuilverdelers. Van het merk Schuitemaker heeft het bedrijf een drietal opraapwagens, die ook nog regelmatig worden ingezet in het veld tijdens de grasoogst en de maïsoogst.
Aan de toekomst bouwen
Dat het bedrijf voortgezet wordt in de toekomst is zeker, maar op welke manier moet de tijd uitwijzen. ‘De zoons van André werken al mee in het bedrijf, net zoals mijn schoonzoon die samen met mijn dochter bij het bedrijf woont. Zij houden ’s nachts een oogje in het zeil’, lacht Jeroen. ‘Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe dit in de toekomst wordt vormgegeven, eerst mogen André en ik nog een paar jaar verder’, vervolgt hij lachend.
De ambitie om nog groter te groeien hebben de broers op dit moment niet. ‘We hebben een groep enthousiaste jongens aan het werk, iedereen kent elkaar en gaan voor elkaar door het vuur. Als je groter wordt, dan zal dat minder worden en krijg je een andere sfeer binnen het bedrijf’, vertelt Jeroen. Hij vertelt verder: ‘We hebben een mooie klantenkring waar we voor werken kunnen, dus het plan is eigenlijk om dit in stand te houden.’ Een bedrijf om met recht trots op te zijn! ■