In april verscheen de eerste editie van ons ‘Master Magazine’. Dit is ons interne magazine waarin we verhalen van medewerkers delen, praten we over de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf en laten we ondere klanten aan het woord, in deze editie spraken we met Richard Maas, eigenaar van familiebedrijf Maas Markelo.
Maas Markelo: een hecht familiebedrijf
Richard Maas is eigenaar van familiebedrijf Maas Markelo en ondernemer in hart en nieren. Het bedrijf is onder te verdelen in drie takken; het agrarisch loonwerk ten behoeve van de veehouderij, grondboringen en grondverzet en daarnaast hebben ze nog een akkerbouwbedrijf op ruim 200 hectare grond met diverse teelten, waaronder aardappelen, suikerbieten en graan. Het bedrijf is gevestigd aan de Sligsweg in Markelo en inmiddels staat de 4e generatie aan het roer.
Hoe het allemaal begon
Het bedrijf is opgericht in 1953 door de overgrootvader van Richard Maas. Destijds begon het als loonbedrijf, maar Maas besloot in 1975 om zich ook te richten op grondboringen en grondverzet op kleine schaal. Binnen de agrarische sector houdt Maas Markelo zich voornamelijk bezig met akkerbouw, en dan vooral de teelt van suikerbieten, graan en aardappels. Vanaf 2016 is hier nog meer op gefocust en hebben ze zelfs uitgebreid, om zo meer werk te kunnen verrichten in de akkerbouw.
Maas Markelo: een hecht familiebedrijf
Sinds 10 jaar maakt Richard onderdeel van het bedrijf uit, welke hij op dit moment runt met zijn vader. Wat mooi meegenomen is, is dat hij zelf ongeveer 20 meter van het bedrijf af woont, net als zijn ouders. Opa Maas woont op steenworp afstand in het dorp. Ideaal, want hij komt nog elke dag even een kijkje nemen op het bedrijf.
‘Ik vind het loonwerk het allermooiste beroep dat er is omdat je bezig bent met het produceren van voedsel. Je maakt boeren blij doordat de gewassen op tijd geoogst worden en je zo een mooi product krijgt.’ Hij vervolgt; ‘Bij ons staat kwaliteit altijd voorop. We zijn altijd bezig om de kwaliteit beter voor elkaar te hebben dan de concurrentie’.
De agrarische sector
‘Er is veel onrust in de sector, dat kan soms best wel demotiveren’, geeft Maas aan. Dit merken ze in Markelo natuurlijk ook. ‘Het is niet dat ik er ’s nachts wakker van lig, maar je bent er natuurlijk wel dagelijks mee bezig.’ Maas vervolgt; ‘Wat mij dan weer energie geeft is als klanten de waardering over het door ons gedane werk uitspreken, dat geeft motivatie om een stapje extra te zetten.’ De agrarische sector verdwijnt nooit, daar is Richard Maas van overtuigd. ‘De onrust binnen de sector moet eerst weg. Er zal wel het een en ander gaan veranderen binnen de sector, maar wat dat precies is, is moeilijk te zeggen. Hij vervolgt; ‘Verandering hoeft niet altijd slecht te zijn, het biedt ook weer kansen. Echter zal een stukje duidelijkheid over de plannen voor de sector wel prettig zijn.’
SVgroup & Maas Markelo
Op het bedrijf zijn verschillende machines van zowel Schuitemaker, Veenhuis als Jan Veenhuis te vinden. De langste relatie heeft het bedrijf met Schuitemaker. ‘Ik weet eigenlijk niet anders dan dat er hier altijd al gewerkt is met Schuitemaker Machines.’ Richard vertelt dat hier destijds voor gekozen is omdat de fabriek dichtbij staat. Dat vinden ze bij Maas dan ook een voordeel, omdat er op deze manier korte lijntjes zijn tussen SVgroup en Maas Markelo. Daarnaast geeft hij aan dat er ook nooit een reden is geweest om van merk te veranderen omdat de ervaring met de machines altijd goed is geweest. Nadat Schuitemaker en Veenhuis in 2019 zijn gefuseerd, kwam het bedrijf in aanraking met het merk Veenhuis. Vorig jaar heeft het bedrijf dan ook een Premium Quad-Shift met Fullject X-line bemester toegevoegd aan hun machinepark. Ook machines van het merk Jan Veenhuis zijn te vinden op het terrein, namelijk een containerbak voor een haakarmsysteem. ‘De merken en de machines van SVgroup hebben een bepaalde uitstraling die past bij ons bedrijf, ook worden reparaties netjes uitgevoerd.’
Op het bedrijf draaien in totaal drie Rapides, twee Siwa’s, een Robusta 260, een Premium Quad-Shift met Fullject X-line bemester en een Jan Veenhuis containerbak. Er is zelfs een Veenhuis mobiele weegbrug te vinden op het terrein. Deze weegbrug wordt niet meer geproduceerd, maar wordt nog wel zeer regelmatig gebruikt door Maas.
Toekomstvisie
‘We hebben op dit moment drie takken binnen ons bedrijf en willen in ieder geval op dit niveau blijven en waar mogelijk nog verder doorgroeien en uitbreiden’, geeft Maas aan. ‘Dit is natuurlijk afhankelijk van de vraag van onze klanten. Door de onrust in de sector zijn er verschillende loonbedrijven die gaan stoppen, zo ook in de buurt waar Maas Markelo haar bedrijvigheid uitvoert. ‘Dit biedt natuurlijk voor ons kansen, omdat er wat meer ruimte komt. Je hebt altijd met de markt te maken en op dit moment zie ik de markt nog niet groeien, maar juist kleiner worden. Toch ziet Richard Maas liever dat ze, voornamelijk met het loonwerk, kleinschaliger opereren dan dat ze hun rayongebied heel erg gaan vergroten. ‘Op deze manier kunnen we de kwaliteit van het werk wat wij leveren blijven waarborgen en we hebben natuurlijk ook te maken met krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het lastig is om genoeg personeel te vinden voor het werk in een breder gebied.’ Wel staat Maas open om te groeien in hun eigen rayongebied. ‘Als er hier in de buurt voor ons meer kansen komen te liggen, sta ik daar wel zeker voor open’, aldus Richard Maas.
Innoveren
Het blijven innoveren en inspelen op de markt wordt steeds belangrijker, onder andere omdat de regelgeving in Nederland steeds wordt bijgeschaafd. Technieken worden telkens slimmer, waardoor er voor meerdere probleemstellingen binnen de agrarische sector oplossingen worden gevonden. ‘De kostprijs is belangrijk en kwaliteit is belangrijk. Puur kijkend naar de technieken die Schuitemaker en Veenhuis op dit moment al in huis hebben, speelt SVgroup hier goed op in.’
‘Ik ken een aantal verkopers binnen SVgroup en daar kun je gewoon prettig mee samen werken’, vertelt Maas. ‘Korte lijntjes vind ik belangrijk en dat je met elkaar een normaal gesprek kan voeren. Sommige komen hier al heel lang over de vloer, sinds dat ik een klein jongetje was. Dit schept wel een vertrouwensband’. ■